همیشه عذرخواهی کنید


همیشه عذرخواهی کنید
● چهطور عذرخواهی کنیم
این کار اصلا” راحت نیست. دکتر «آرون لازار» – روانشناس و رئیس دانشکدهی پزشکی «ماساچوست» – سالها بر روی تأسف و پشیمانی افراد در شرایط مختلف میانفردی تا بینالمللی، مطالعه کرده و دریافته است که یک عذرخواهی مؤثر باید شامل مؤلفههای زیر باشد.
▪ اعتراف و تصدیق کامل اشتباه: ابتدا با توضیح دقیق اشتباهتان، بدون اجتناب از بدترین حقایق آغاز کنید. زمانیکه حقایق روشن شد اعتراف کنید که یکی از اصول اخلاقیتان را زیر پا گذاشتهاید. مهم نیست که حتما” ارزشهای اخلاقیتان با شخصی که به او آسیب رساندهاید یکسان باشد؛ در صورتیکه قوانین ارزشی خودتان را نیز زیر پا گذاشته باشید هم خطا کردهاید پس مسئولیت آنرا بپذیرید.
▪ توضیح: توضیح صادقانه بهترین کار برای ساخت مجدد رابطهای استوار و آرام است. توضیح عمیق رفتارتان کلیدی است که شما را به سوی بهتر شدن سوق میدهد. این توضیح به قربانیتان کمک خواهد کرد تا درک کند چرا مرتکب خطا شدهاید و هر دوی شما اطمینان حاصل میکنید که چنین توهین یا اشتباهی دوباره تکرار نخواهد شد. بهانه آوردن، فقط مسئولیتپذیریتان را از بین میبرد پس آنرا از فرایند عذرخواهیتان بیرون بیاندازید.
▪ اظهار بیریا و واقعی پشیمانی و افسوس: هر کسی که عبارت «متأسفم که باعث شدم چنین احساسی داشته باشی.» را بشنود میتواند تفاوت میان تأسف بیریا و صادقانه یا تلاش برای اجتناب از پذیرش مسئولیت رفتار نادرست را درک کند.
عذرخواهی پایان کشمکشها با گذشته است. با این کار میپذیریم که اشتباه چه بوده و گرهی آنرا از گذشته باز میکنیم و از همین نقطه آزاد خواهیم بود تا به سوی جلو پیش برویم؛ فرقی نمیکند بخشیده شدهایم یا نه.
▪ جبران خسارت و آسیب: عذرخواهی شامل یک کار ترمیمی واقعی است؛ گفتن عبارت «من متأسفم» به تنهایی هیچ چیز محسوس و ملموسی برای مرمت ندارد. به یاد داشته باشید که در روابط معمولا” قلبها آسیب میبینند نه اجسام، پس باید تلاش کنید تا وقار و احترام فرد مقابل را به او بازگردانید. برای شروع این فرآیند میتوانید از این سؤال آغاز کنید: «چه کار دیگری هست که میخواهی آنرا انجام دهم؟» اگر این سؤال را صادقانه بپرسید و واقعا” به پاسخ آن گوش دهید و براساس خواست و در مقابل عمل کنید، خواهید توانست به احساسات و دیدگاههای آنان احترام بگذارید و آنها را ارج نهید. آگاهی از اینکه کسی سخن او را شنیده و برای آن ارزش قائل شده، قدرت التیامبخشی شگفتانگیزی دارد و میتواند زخمهای جبرانناپذیر را نیز ترمیم کند.
● بعد از عذرخواهی
پس از اینکه واقعا” از رفتارتان اظهار تأسف کردید باید دربارهی خود احساس خوبی داشته باشید. عذرخواهی مؤثر همانطور که دکتر لازار آنرا تعریف میکند: “عملی از سر صداقت، تواضع، بلندنظری، تعهد و شهامت است.” اما هیچ ضمانتی وجود ندارد که شخص مقابل همین احساسات گرم را با شما تقسیم کند.
عمل شجاعانهی نهایی این است که درک کنید نباید از قربانیتان انتظار بخشش داشته باشید، مسئلهای نیست که شما چهقدر بزرگوار بودهاید و آیا او شما را خواهد بخشید یا از این کار سرباز خواهد زد، این شرایط مربوط به خود اوست و حق دارد تا انتخاب کند.
عذرخواهی پایان کشمکشها با گذشته است. با این کار میپذیریم که اشتباه چه بوده و گرهی آنرا از گذشته باز میکنیم و از همین نقطه آزاد خواهیم بود تا به سوی جلو پیش برویم؛ فرقی نمیکند بخشیده شدهایم یا نه.
عذرخواهی نقصهایمان را برطرف نمیکند اما تعهد ما به صداقت نسبت به نقصها و عیوبمان را آشکار ساخته و عزم راسخمان را در تلاش برای بهتر بودن نشان میدهد. شخصیت «مک گرو» در «قصهی عشق» بسیار زود از دنیا رفت و یاد نگرفت که «عشق یعنی اینکه همیشه قدرت اینرا داشته باشی که بگویی از چیزی متأسف هستی
دیدگاهتان را بنویسید