فواید ترک شبکه های اجتماعی


در حال حاضر اکثر وقت افراد در روز صرف گذراندن در شبکه های اجتماعی می شود کـه تقریباً در اکثر موارد سودی برای آنان ندارد. شبکه هـای مجازی فواید بی شماری در زندگی مـا می توانند داشته باشند. انها باعث میشوند با دوستان، خانواده و اطلاعات دنیای اطراف مان در رابطه باشیم. می توانیم از طریق شبکه هـای مجازی دوستان قدیمی دانشگاهمان را پیدا کنیم، یک زبان اخیر یاد بگیریم و یا یک مربی خوبی پیدا کنیم. تمام این کارها را بدون این کـه از منزل بیرون بزنیم انجام میدهیم. ناگفته نماند کـه شبکه هـای مجازی مضراتی هم دارند و قادرند زندگی مـا را تحت سلطه خود بگیرند. انها باعث می شوند از زمان حال خود لذت نبریم
۱. شکستن چرخهی مقایسهی اجتماعی
دانشمندان کشف کردهاند، بیشتر آدمهایی که از شبکههای اجتماعی استفاده میکنند، در نهایت، به نقطهای میرسند که دائما خود را با زندگی تمام آدمهایی که در این شبکهها میشناسند، مقایسه میکنند. مشکل این مسئله هنگامی آشکار میشود که این نحوهی مقایسه تاثیر خطرناکی بر عزت نفس آدم بگذارد.
برای مثال، اگر تمام آدمهایی که میشناسید، ازدواج کرده و بچهدار شده باشند، ولی شما همچنان مجرد باقی مانده باشید، ممکن است در نهایت، احساس انزوا و تنهایی کنید. این وضعیت در برخی از آدمها میتواند حتی به بروز افسردگی جدی نیز منجر شود. با دوری موقت از شبکههای اجتماعی، این چرخهی ناسالم را در هم بشکنید تا بتوانید مجددا با تمام چیزهای جذاب و هیجانآور در زندگی ارتباط برقرار کنید.
۲. محافظت از حریم شخصی
شبکههای اجتماعی راه آسانی برای در تماس بودن و اشتراکگذاری عکسها با دیگران هستند، ولی همین مسئله باعث میشود بخش زیادی از حریم شخصیتان را از دست بدهید. برای مثال، به گزارش اخیر وبسایت رپیوتیشن دیفندر، آخرین بهروزرسانی سیاستهای حفظ حریم شخصی برای واتساپ، به این اپلیکیشن پیامرسان اجازه میدهد دادهها را در فیسبوک نیز به اشتراک بگذارد.
از این رو، اگر نخواهید فیس بوک به شمارهی تلفنتان دسترسی داشته باشد، باید مطمئن شوید هیچ کدام از این اپلیکیشنها در گوشیتان نصب نیستند. حتی بهتر آنکه میتوانید موقتا شبکههای اجتماعی را ترک کنید؛ این تصمیم که شامل پاک کردن اپلیکیشنها و حسابهای کاربریتان میشود، بهترین محافظت ممکن را برای حریم خصوصیتان فراهم میکند.
۳. عدم احساس رقابت بیش از اندازه
شبکههای اجتماعی جنبهی رقابتی وجودتان را آشکار میکنند؛ حتی اگر خودتان به این مسئله آگاه نباشید. دلیل این مسئله نیز این است که پایهی اصلی شبکههای رسانههای اجتماعی نظیر فیسبوک، جلب توجه دیگران به سمت مطالب شما است. هر واکنش و اظهار نظر (کامنت) معیاری است برای میزان محبوبیت یک مطلب (پست) خاص؛ همین مسئله نیز وادارتان میکند تمام تلاشتان را به خرج دهید تا از دیگران و حتی از خودتان نیز سبقت بگیرید.
این نوع از رقابت به هیچ عنوان سالم نیست، و میتواند باعث بروز اضطراب و افسردگی شود. بنابراین، توصیه میکنیم با دور ماندن موقتی از شبکههای اجتماعی – برای مدت مشخص – به سلامت روانتان توجه کنید و کمی به آن استراحت دهید!
۴. بهبود وضعیت عمومی خلق و خو
مطالعات کشف کردهاند، هر چه زمان بیشتری را در سایتهای شبکههای اجتماعی سپری میکنید، احتمال ابتلایتان به افسردگی بیشتر میشود. به علاوه، میزان زمانی که در این سایتها سپری میکنید، مستقیما با تجربه یا عدم تجربهی احساس استرس یا شادی در ارتباط است.
به عبارت دیگر، اگر به شدت احساس اضطراب، استرس یا افسردگی میکنید، دقیقا وقتاش رسیده است که موقتا شبکههای اجتماعی را ترک کنید. شاید در ابتدا احساس عجیبی داشته باشید، ولی با دوری جستن از فیسبوک، توییتر، و سایر سایتهای شبکههای اجتماعی به تدریج وضعیت عمومی خلق و خویتان بهبود خواهد یافت.
۵. غلبه بر ترس از محروم ماندن
به گزارش نشریهی کامپیوتر ورلد، شبکههای اجتماعی به گونهای مهندسی شدهاند که به اندازهی کراک کوکائین اعتیادآور باشند. این حرف واقعا اغراق نیست؛ هنگامی که نخستین بار استفاده از شبکهی اجتماعی را متوقف میکنید، انتظار میرود دچار علائم ناشی از ترک شوید. گذشته از آن، اگر از لپتاپ یا گوشی همراهتان دوری کنید، از عامل سرگرم کننده و مهمی محروم ماندهاید.
تعداد اعلانات یا نوتیفیکیشنهایی که در شبکههای اجتماعی دریافت میکنید، دوری از این رسانهها را حتی از این هم سختتر میکند. ولی آنهایی که به شبکههای اجتماعی معتاد شدهاند، ممکن است در نهایت، روابط شخصی و حرفهایشان را نابود کنند. بعد از ایجاد یک زمانبندی مناسب برای سر زدن به سایت شبکهی اجتماعی مورد علاقهتان، به اندازهی فقط یک بار در روز، و ترک شبکه های اجتماعی به طور موقت میتوانید اثر مخرب آنها را به حداقل برسانید. فقط باید با اراده و همت، فقط روزی یک بار به شبکهی اجتماعی سر بزنید و در باقی روز آن را کاملا کنار بگذارید.
۶. برقراری ارتباط مجدد با جهان واقعی
آیا واقعا میتوانید به خوبی به صورت آنلاین با دیگران ارتباط بر قرار کنید، ولی هرگز نمیتوانید شخصا با دیگران رابطه داشته باشید؟ این وضعیت شاید برای آدمهای درونگرا ایدهآل باشد، ولی همهی آدمها همچنان به برقراری تماس انسانی با دیگران نیازمند هستند. متاسفانه، آدمهایی که زمان زیادی را در شبکههای اجتماعی سپری میکنند، در زندگی واقعیشان از احساس تنهایی و انزوا رنج میبرند. همچنین، احتمال ابتلای این آدمها به ضعف دستگاه ایمنی بدن افزایش مییابد.
خبر خوب اینکه حتی اگر آدم درونگرایی باشید و در تعاملات اجتماعی احساس معذب بودن میکنید، به سادگی با حضور در میان عموم مردم میتوانید وضعیت خلق و خویتان را بهبود ببخشید. اگر ترجیح میدهید تنها باشید، خودتان را به پارک یا رستوران مورد علاقهتان ببرید! حتی میتوانید به سینما یا کنسرت نیز بروید. اگر هم میخواهید دوستان جدیدی پیدا کنید، از خدمات اپلیکیشنهایی نظیر MeetUp بهره ببرید تا آدمهایی را به شما معرفی کند که دارای نزدیکترین علایق و سلایق به شما باشند.
۷. کسب توانایی زندگی در لحظه
آیا همزمان با انجام هر فعالیت یا وقوع هر رویداد در زندگی، آن را به سرعت در فیسبوک به اشتراک میگذارید؟ نمونههایی از آدمهایی وجود دارند که دقیقا به محض گفتن “بله”، و سر سفرهی عقد، حساب فیسبوک یا توییترشان را بهروز کردهاند و همه چیز را به اشتراک گذاشتهاند.
البته، این روش موثری برای ثبت لحظات زندگی است، ولی به تدریج میتواند به زحمت اضافهای تبدیل شود که شما را از اکنونتان دور میکند. اگر همه چیز را در زندگیتان، به جای لمس مستقیم و حقیقی آن چیزها، فقط از دریچهی مجازی شبکههای اجتماعی دنبال کنید، تجربهیتان از همهی آن چیزها در زندگیتان کم کیفیت میشود و آنچنان خاطرهانگیز نخواهد بود.
۸. جا نماندن در گذشته
آیا وقت زیادی را صرف دیدن توییتها یا عکسهای قدیمی در فیسبوک میکنید – عکسهایی از شما و دوست قبلیتان که دیگر به هر دلیلی کنارتان نیست؟ این کار میتواند شما را در یک وضعیت ذهنی منفی نگه دارد، و بازیابی از این فقدان را بیش از پیش دشوار کند.
ترک شبکه های اجتماعی به طور موقت و برای یک مدت مشخص میتواند فضای لازم را برای جدا شدن از گذشته و حرکت در مسیر واقعی زندگی در اختیارتان بگذارد. تنها هنگامی بار دیگر به شبکههای اجتماعی بازگردید که مطمئن باشید آن دوست قبلی یا هر آدم دیگری را که از مشاهدهی آنلاین وی احساس درد و ناراحتی میکنید، در زندگی واقعی و مجازی بلاک کردهاید. همچنین، میتوانید خاطرات فیسبوکتان را طوری تنظیم کنید که مطالب و عکسهای خاصی که شما را یاد گذشته میاندازند، حذف شوند.
۹. به دست آوردن مقدار زیادی وقت آزاد
آیا احساس میکنید برای انجام فعالیتهای ورزشی، مطالعه، یا تمیز کردن خانه وقت کافی در اختیار ندارید؟ ترک شبکه های اجتماعی به طور موقت کمکتان میکند روزانه حدود ۲ ساعت وقت بیشتر به دست بیاورید، و در این زمان بتوانید انرژیتان را وقف بهبود زندگی کنید. ۳۰ دقیقه پیادهروی در روز نه تنها میتواند فواید بدنی و روانی بسیاری برای سلامتیتان داشته باشد، بلکه باعث میشود وقتتان را صرف فعالیتی بهتر از بالا و پایین کردن صفحات فیسبوک کنید. همچنین، صرف وقت کافی برای تمیز و منظم کردن خانه باعث میشود احساس استرس کمتری داشته باشید.
اگر فکر میکنید قطع ارتباط کامل با اینترنت برایتان خیلی دشوار است، حداقل وقتتان را صرف بازدید وبسایتهایی کنید که برایتان فواید آموزشی به همراه داشته باشند. استفاده از مطالب آموزشی رایگان در خصوص موضوعات مورد علاقهتان قطعا روش بهتری برای گذراندن وقت است، و میتواند باعث غنیتر شدن زندگی شخصی و حرفهایتان شود.
منبع: بازده
دیدگاهتان را بنویسید