اثرات و عوارض جانبی قرص ویاگرا


در میان داروهای تقویت جنسی و درمان ناتوانی های جنسی زنان و مردان برخی از قرص ها که به صورت گسترده مورد مصرف قرار می گیرند عوارضی جدی برای سلامتی خواهند داشت. ویاگرا یکی از بحثبرانگیزترین داروهایی است که در ۳۰ سال گذشته وارد بازار شده است. در بیشتر موارد از قرص ویاگرا برای درمان اختلال در نعوظ استفاده میشود.
اختلال در نعوظ، بیماری آزاردهنده و رایجی است که در آن، فرد در رسیدن به حالت نعوظ یا حفظ آن دچار مشکل میشود. این دارو با آرام کردن ماهیچههای دیوارهٔ عروق خونی در بخشهای خاصی از بدن عمل میکند. در بیشتر موارد، قرص ویاگرا عملکرد خوبی دارد و موجب تغییر و بهتر شدن زندگی افراد شده است. در این مقاله بهطور مختصر به تاریخچه، اثرات، کاربردها، عوارض جانبی و جایگزینهای قرص ویاگرا نگاهی میاندازیم.
اثرات قرص ویاگرا
مصرف قرص ویاگرا به مردانی که بهدلیل اختلال در نعوظ، در رسیدن به حالت نعوظ یا حفظ آن مشکل دارند، کمک میکند. قرص ویاگرا واکنش نعوظ در طول تحریک جنسی را بهبود میدهد، ولی موجب تحریک جنسی نمیشود. اگر فرد از نظرِ جنسی تحریک نشده باشد، قرص ویاگرا نیز کار نخواهد کرد.
در طول تحریک جنسی، اکسید نیتریک توسط سیستم عصبی بافت نعوظ آلت تناسلی مرد آزاد میشود. اکسید نیتریک موجب ترشح آنزیمی میشود که پیامرسانِ گوانوزین مونوفسفات حلقوی (cGMP) را تولید میکند. cGMP موجب گشاد شدن شریانها (سرخرگها) در آلت تناسلی میشود، بهطوری که شریانها و بافت نعوظ پر از خون میشوند و در نتیجه نعوظ رخ میدهد. ویاگرا از کاهش cGMP جلوگیری میکند، بنابراین جریان خون و حالت نعوظ ادامه پیدا میکند.
ویاگرا موجب کُند شدن عملکرد PDE5 (فسفودیاستراز نوع ۵) میشود. PDE5 آنزیمی است که در بافتهای آلت تناسلی مردان ترشح میشود. آنزیم PDE5 مادهای را که مسئول جریان خون در آلت تناسلی است، تجزیه میکند. بنابراین مهار PDE5 موجب افزایش جریان خون به آلت تناسلی مردان میشود و افزایش جریان خون در آلت تناسلی نیز در رسیدن به حالت نعوظ و حفظ آن مؤثر است.
عوارض قرص ویاگرا
بهطور کلی، اگر قرص ویاگرا در حد اعتدال مصرف شود، خطری را ایجاد نمیکند. ولی مصرف این قرص میتواند اثرات نامطلوبی را نیز ایجاد کند. بر اساس نتایج بهدستآمده در آزمایشهای بالینی، رایجترین عوارض جانبی قرص ویاگرا عبارتاند از:
- سردرد
- سرخ شدن چهره (facial flushing)
- گرفتگی بینی
- اختلال در بینایی
- نورهراسی یا فوتوفوبی (photophobia) یا حساسیت به نور
- سوءهاضمه
در موارد اندکی نیز بعضی از کسانی که از قرص ویاگرا استفاده میکنند، دچار آبیبینی (cyanopsia) میشوند. آبیبینی اختلال بینایی است که موجب میشود اشیاء، آبیرنگ دیده میشوند.
در موارد بسیار نادر، مصرف قرص ویاگرا منجر به ایسکمیک اپتیک نوروپاتی قدامی حاد غیرآرتریتی (nonarteritic anterior ischemic optic neuropathy) یا آسیب به عصب بینایی میشود.
سایر عوارض جانبی بالقوهٔ قرص ویاگرا عبارتاند از:
- در موارد نادر، پریاپیسم یا نعوظ مانا (priapism) که موجب نعوظ دردناک و طولانیمدت میشود.
- حمله قلبی
- افت شنوایی ناگهانی
- افزایش فشار چشم
- آریتمیهای بطنی
از سال ۲۰۰۷ در ایالات متحده، هشدار درمورد خطر بالقوهٔ افت ناگهانی شنوایی در برچسب روی قرص ویاگرا الزامی شده است.
ویاگرا میتواند خونرسانی به عصب بینایی را کاهش دهد و موجب از دست دادن ناگهانی بینایی شود. این عارضهٔ جانبیِ بسیار نادر بیشتر در افرادی رخ میدهد که دچار بیماریهای قلبی، فشارخون بالا، دیابت یا کلسترول بالا باشند یا پیش از مصرف ویاگرا نیز مشکلات چشمی داشته باشند. هنوز ارتباط میان از دست دادن بینایی و ویاگرا مشخص نشده است.
تداخلات دارویی قرص ویاگرا
افراد مبتلابه HIV که مهارکنندههای پروتئاز مصرف میکنند، باید پیش از مصرف ویاگرا با پزشک خود صحبت کنند. زیرا مهارکنندههای پروتئاز موجب افزایش خطر عوارض جانبی و شدت آنها میشوند. این افراد هر بار نباید بیش از ۲۵ میلیگرم ویاگرا مصرف کنند و فاصلهٔ میان دو دوز داروی آنها نباید کمتر از ۴۸ ساعت باشد.
کسانی که از داروهای مسدودکنندهٔ آلفا (alpha-blockers) استفاده میکنند، قرص ویاگرا را دستکم ۴ ساعت قبل یا بعد از این داروها مصرف نکنند. این کار موجب میشود که از پایین آمدن فشارخون تا سطوح خطرناک جلوگیری شود.
موارد منع مصرف قرص ویاگرا
افرادی که شرایط زیر را دارند، نباید قرص ویاگرا مصرف کنند یا پیش از مصرف آن باید با پزشک خود صحبت کنند.
- مصرف داروهای دارای اهداکنندگان اکسید نیتریک (nitric oxide donors)، نیترات و نیتریتهای آلی؛
- مردانی که بهدلیل عوامل خطر قلبیعروقی به آنها توصیه شده است که از نزدیکی جنسی خودداری کنند.
- ابتلابه اختلالات شدید کبدی؛
- ابتلابه بیماریهای کلیوی؛
- فشار خون پایین (hypotension، افت فشارخون)؛
- در صورتی که بهتازگی دچار حملهٔ قلبی یا سکتهٔ مغزی شدهاید.
- افراد مبتلابه اختلالات دژنراتیو شبکیهٔ ارثی (hereditary degenerative retinal disorders)
بعضی از ورزشکاران برای افزایش توانایی خود در ورزش از Revatio استفاده میکنند، ولی شواهد اندکی وجود دارد که این کاربرد دارو را اثبات کند.
میزان مصرف قرص ویاگرا
دوز مصرف قرص ویاگرا در موارد استفاده از دارو برای اختلال در عملکرد نعوظ یا پُرفشاری شریان ریوی متفاوت است.
ویاگرا
برای اختلال در نعوظ ویاگرا بهصورت قرصهای آبیِ لوزیشکلی با دوزهای ۲۵، ۵۰ و ۱۰۰ میلیگرمی عرضه میشود. در هر دورهٔ ۲۴ ساعته، فرد باید حداکثر یک قرص را ۳۰ دقیقه تا ۱ ساعت پیش از نزدیکی جنسی مصرف کند.
Revatio
برای پُرفشاری شریان ریوی، ویاگرا بهصورت قرصهای سفید و گردِ دارای پوشش لایهٔ نازک (film-coated tablets) عرضه میشود. فرد باید یک قرص Revatio ۲۰ میلیگرمی را ۳ بار در روز مصرف کند.
مصرف بیش از حد قرص ویاگرا
اوردوز ویاگرا میتواند عوارض بسیار جدی را به دنبال داشته باشد. اگر گمان میکنید که بیش از دوز استاندارد، مصرف کردهاید، با پزشک یا مرکز ملی اطلاعرسانی داروها و سموم (با شمارهٔ ۱۴۹۰) تماس بگیرید.
علائم اوردوز ویاگرا عبارتاند از:
- استفراغ؛
- تاری دید و دید کجومعوج (distorted vision، خطوط صاف بهصورت خمیده یا موجدار دیده میشود)؛
- ادم عصب (papilledema): تورم در عصب بینایی؛
- نوروپاتی اپتیکی (optic neuropathy): آسیب به عصب بینایی؛
- تاکیکاردی (tachycardia): افزایش ضربان قلب؛
- پریاپیسم (priapism) یا نعوظ مانای طولانیمدت؛
- نابینایی؛
- رابدومیولیز (rhabdomyolysis): آسیب و تخریب عضلات؛
- اسهال.
مرگ ناشی از اوردوز ویاگرا بهندرت اتفاق میافتد، ولی احتمال آن وجود دارد.
منبع: چطور
دیدگاهتان را بنویسید